Efekt gorącej czekolady
Badanie efektu gorącej czekolady to doskonały pomysł na mały kuchenny albo biurkowy eksperyment. Do kubka wsypujemy kilka łyżek kawo-(lub czekolado)-podobnego proszku. Zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Wyciągamy łyżeczkę z kubka i rytmicznie stukamy nią w kubek. Wydobywający się z kubka dźwięk nie ma stałej wysokości. Z każdym uderzeniem robi się nieco wyższy. Co ciekawe, gdy zamieszamy napój ponownie to nasz kubek zachowa się jakby został „zresetowany”. Znów usłyszymy najpierw niskie dźwięki, a po chwili coraz wyższe.
Trochę historii
Efekt gorącej czekolady znany jest od początku lat 80, kiedy to fizyk Frank Crawford zauważył to intrygujące zjawisko podczas zaparzania właśnie gorącej czekolady. Występuje ono podczas przygotowywania większości napojów typu instant takich jak kawa rozpuszczalna, kawa cappuccino czy gorąca czekolada, których proszek zawiera w sobie pory wypełnione powietrzem. Można go też zaobserwować w napojach gazowanych (m.in. w piwie) gdy wsypiemy do nich odrobinę soli.
Inne źródła
Efekt gorącej czekolady choć nie doczekał się jeszcze wpisu w polskojęzycznej wikipedii jest całkiem dobrze opisanym zjawiskiem. Pisał o nim m.in. Michał Krupiński na portalach fiztaszki.pl i polimaty.pl
Dociekliwym polecam oryginalne artykuły Pana Crawforda: